En hilsen fra Skeiv ungdom

Skeiv Ungdom har for andre år på rad gleden av å samarbeide med Skeive Filmer. I år, som i fjor, vil en jury bestående av tre ungdommer dele ut Skeiv Ungdoms filmpris til den beste ungdomsfilmen på festivalen.

Skeive identiteter har i stadig større grad gjort sitt inntog i populærkulturen. Til og med i verdikonservative USA blir det knapt produsert et ungdomsprogram uten en skeiv karakter, satt litt på spissen. Glee er bare ett eksempel, der flere av hovedrolleinnehaverne har vist skeive tendenser. Og i motsetning til de homoene vi ofte ser på tv og film, er Glee-skeivingene ressurssterke, morsomme og kule. Og noen litt mindre kule. Akkurat som i virkeligheten.

Slik er det også kvaliteten blitt stadig bedre på det som kan falle inn under en skeiv filmkategori, også innenfor en skeiv ungdomsfilmkategori. Disse filmene representerer ikke lenger en nisje for spesielt interesserte, men har blitt en etablert del av de historiene som formidles og når dermed også i større grad ut til et bredere publikum. Denne synligheten er kjempeviktig for å etablere en forståelse i folkesjela av det mangfoldet i livsformer og identiteter som finnes der ute.

Samtidig er vi ikke, som Skeive Filmer selv sier det, enda bortskjemt med å se for mange av disse historiene på tv-skjermene og filmlerretene. Og det er fortsatt slik at mange av filmene med skeive historier nesten bare blir sett av skeivingene selv. Derfor er det fortsatt utrolig viktig at Skeive Filmer arbeider videre med å vise fram det mangfoldet av filmer som finnes ute i verden. Kanskje kan vi med Skeiv Ungdoms filmpris være med på å gi en spesiell oppmuntring til de som lager skeive filmer for ungdom og anbefale videre det som er verdt å se.

God filmopplevelse!

Åshild Marie Vige, leder i Skeiv Ungdom

Ungdomsjury

Henrik Gulbrandsen er nylig utdannet ved filmlinja på Westerdals School Of Communication. Han har skrevet, redigert og regissert flere kortfilmer, samt arbeidet innen dokumentar, reklame og TV. Han var tidligere leder i Skeiv Ungdom Oslo og jobber for tiden i produksjonsselskapet Monster Entertainment. Han har regissert kortfilmen ”Julekveld” som vises under festivalen.

 

 

Håkon Karlstad er født i Molde og går nå siste året på Norges Dansehøyskole. Han har jobbet en del med Skeiv Ungdom og sitter for tiden i Sentralstyret. Gikk medier og kommunikasjon på videregående, og har alltid vært interessert i film av alle sjangere, men spesielt Science-Fiction. Favorittfargen er blå.

 

 

 

Line Halvorsrud kommer fra Bjørkelangen i Akershus og er til daglig sosionomstudent ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun er også den lykkelige nestleder i Skeiv Ungdom. Hun er langt over gjennomsnittet interessert i skeive filmer og skeive TV-serier, og innehar kunnskap om film- og TV-produksjon fra videregående skole.