Skeiv Søndag: Priest og Cecilia

På Skeiv Søndag 14. november viser vi den britiske klassikeren Priest og Cecilia, Norges første lesbefilm.

PRIEST

Greg er en ung prest, proppfull av idealer, som utsettes for et verdisjokk når han møter sin nye menighet i en sentral bydel av Liverpool. Første problemet er hans kollega Matthew, som har brutt sitt løfte om sølibat og lever sammen med en kvinne.

 For unge Greg begynner forestillinger om rett og galt snart å rakne i sømmene.

Når dagen er over tar Greg på seg lærjakka og besøker en homsebar, og blir også med en annen gutt hjem. Nye moralske utfordringer møter Greg i kirken, der en ung jente bekjenner for ham at hun blir seksuelt utnyttet av sin far. Greg kan ikke hjelpe henne, så lenge han da bryter med taushetsløfte, og bare å vite om dette er en tung byrde å bære, også for en prest.

Storbritannia, 1994
Regi: Antonia Bird
Med: Linus Roache, Tom Wilkinson, Cathy Tyson, James Ellis

Engelsk tale, norsk tekst

1t 48min

Søndag 14. november, kl. 20:30
Cinemateket, Dronningens gate 16

Billetter kr. 50,- (medlemmer) / kr. 80,- (billett + prøvemedlemskap). NB: Medlemskort fra Skeive Filmer 2010 gjelder også her!


CECILIA

Den følsomme ungjenta Cecilia orker ikke fortsette å bo hjemme. Hun får tilbud om å flytte inn til den noe eldre og mer verdensvante venninnen Tove.
Cecilia ble laget i en tid da lesbisk kjærlighet ikke eksisterte offisielt. Fordi filmen tok opp problemer, ble den betegnet som en såkalt ”problemfilm”.

Filmens forfatter og regissør var selv lesbisk, men ville ikke være med på at det var Cecilias seksuelle legning som var filmens kjerne. Uansett er Cecilia ett av de aller første forsøk i norsk film på å beskrive homoseksualitet.

Norge, 1954
Regi: Solvejg Eriksen
Med: Anne-May Nilsen, Grethe Lill, Atle Merton
Norsk tale, utekstet
1t 25min

Søndag 14. november, kl. 18:30
Cinemateket, Dronningens gate 16

Billetter kr. 50,- (medlemmer) / kr. 80,- (billett + prøvemedlemskap). NB: Medlemskort fra Skeive Filmer 2010 gjelder også her!